petak, 16. prosinca 2011.

Zauvijek se riješite podataka!


Možda nekada dođete na ideju da poklonite nekome stari računar ili nešto slično, pa će biti potrebno da bukvalno sve pobrišete, za to sam spremio ovaj mali tutorial, nadam se da će vam se svidjeti =)


Vjerovatno su neki od vas to znali, ali evo za one koje nisu, znači prilikom Formatiranja Hard Diska/HDD, vaši podaci ne odlaze u zaborav, i postoje mnoge aplikacije (jedna od boljih je svakako MiniTool Power Data Recovery) pomoću kojeg možete vratiti podatke sa vašeg Hard Diska, Memorijske kartice, vanjskog uređaja(usb, mobitel) itd itd..
Kako, kada obrišemo podatke postoje aplikacije pomoću kojih ih možemo vratiti, tako postoje aplikacije, pomoću kojih, zauvijek, ali baš zauvijek možete obrisati vase podatke (nema tog MiniTool-a koji će ga vratit xD )


- Roadkil’s Disk Wipe
Prvi od dva takva programa jeste Roadkil’s Disk Wipe. On će vam ponuditi višestruko formatiranje nakon kojeg će Disk postati apsulutno čist tj. nema vise vraćanja podataka ni na bilo koji način.
Također osim HardDiskova, on će vam poslužiti da očistite i vase Flash/USB memorije, floppy-e i tako dalje.
Link za download: http://www.roadkil.net/program.php/p14/disk%20wipe


- DBAN (Darik’s Boot and Nuke)
Drugi naš program za slanje podataka u nepovrat jeste DBAN. DBAN je utility program sa kojim ćete kreirati Bootabilan CD/DVD za brisanje podataka. Sve što trebate jeste downloadovati ga za zvanične stranice, i snimiti na prazan CD or DVD, i Bootati kompjuter sa tog diska, i za ostalo je zadužen DBAN. Postoji vise metoda prilikom formatiranja, ali obično uzmite standardno“trostruko” brisanje podataka jer “sedmerostruko” ili čak “35-ostruko” je već pretjerivanje a uzima i mnogo vise vremena.


I za kraj da napomenem, postoji još jedan extremni način za rješavanje podataka, naime program ste vi, a glavno oružje je bušulica, čekić, motorna pila, brusilica ili tako nešto slično =)
Šalu na stranu, nadam se da vam se svidjela ova tema, koga ne zanima ovo neka mi ne “se*e” po temi, da ne bude šamaranja, i svakako prije brisanja ne zaboravite uraditi BACKUP vaših bitnijih podataka, to možete pomoću standardnog Windows Backupa ili neke aplikacije.




Toliko od mene, ćao!

Nema komentara:

Objavi komentar